Brug rabatkoden GAVE og få en gratis Titanium Aura Kvarts spids til 50 kr.-!
Brug rabatkoden GAVE og få en gratis Titanium Aura Kvarts spids til 50 kr.-!
Køb for 499 DKK mere
og få fri fragt

Citrin

Farve: Gul og orange

Udseende: Gennemskinnelig krystal med forskellige nuancer af gul og orange

Sjældenhed: Ægte citrin er sjælden

Oprindelse: Uruguay, Madagaskar, Brasilien, USA, Rusland, Indien, Frankrig

Hårdhed: 7,0 på Mohs skalaen

Stjernetegn: Vandmand, Vædder og Skytte

Egenskaber: Held, succes, penge, eksamensangst, selvtillid, overskud

2
325,00 DKK
Citrin
Dag-til-dag
4.6
Sortering & filtrering
Sorter efter
Vælg sortering
Højeste pris
Valgt pris:
DKK
DKK DKK
På lager
På tilbud
Brand/Mærke
Vælg mærker
Kategori
Vælg kategorier
2 produkter
Nulstil filter

Værd at vide om citrin krystallen

Ægte Citrin er sjældne, og langt de fleste vitrin-krystaller er rent faktisk ametyster, der er brændt, hvilket giver den klassiske gule farve, der kendetegner den ægte citrin. Disse kaldes noget misvisende også for brændt citrin, selvom det ret beset er brændt ametyst. 

Citrin er et fint medlem af kvartsfamilien, men er som sagt langt mere sjælden end fx ametyst, bjergkrystal og rosakvarts. Det kan være meget svært at skælne ægte citrin fra såkaldt brændt citrin, men som tommelfingerregel, da har brændt citrin en mørkere nuance, mens ægte citrin er lysegul og nærmest gennemskinnelig.

Hvad er en citrin?

Citrin er en fantastisk kvartskrystal. Navnet kommer fra den karakteristiske gule farve, der leder tankerne hen på en solmoden citron. 

Citrinen er en såkaldt makrokrystallisk variant af kvarts, der blev dannet for tusindvis af år siden under pres. Under dannelsen blev krystallen udsat for bittesmå mængder af jernoxider, og det er faktisk dem, der giver citrinen dens flotte gule farve. Ægte citrin kan være svær at skaffe, men der findes et hav af efterligninger, og de går under navnet brændt citrin, hvilket er fremstillet ved opvarmning af en anden og meget mere naturligt forekommende kvartstype, nemlig ametysten.

Hvilke farver har en citrin?

Citrin kommer fra det latinske ord ‘citrina’ som betyder ‘gul’, og krystallen har unægteligt en smuk gul farve, men afhængigt af hvor store mængder jern, der er i stenen, desto mere orange/rødlig kan citrin krystallen være. Nogle citriner minder således nærmest om den gyldne rav, som du kan finde rundt omkring på de danske strande, men citrin er en kvarts og målet 7,0 på Mohs skalaen og er således meget hårdere i strukturen end rav. 

Historien om citrin

Citrin har i flere tusinde år været en populær krystal takket være den gule farver, der minder om solen. I antikkens Grækenland var perler lavet af citrin meget populære. Det ved man fra fund, der kan datteres til mere end 300 år før vores tidsregning. 

Citrin og dens egenskaber

Citrin bliver kærligt kaldt for 'eksamensstenen', da den siges at kunne give ro og støtte i svære og angstfyldte situationer. Citrin dulmer så at sige nerverne og gør dig bedre i stand til at yde dit bedste i pressede situationer. 

Citrin er, ligesom den grønne aventurin, en lykkebringende overflodssten, der eftersigende kan tiltrække velstand, held og succes. Stenen er således særlig god, hvis du lider af eksamensangst, stress eller et mørkt sind. Citrin fjerner negativ energi og giver dig troen på, at tingene nok skal lykkes.

Sådan anvendes citrin

Man siger, at citrin kan gøre forskel i pengesager og derfor vælger mange at lægge en lille citrin ned i pungen eller tage den med i eksamenslokalet. Krystallen kan nemlig styrke din koncentration, give dig ro i stressede situationer samt en tro på, at tingene nok skal lykkes for dig. Alt sammen ting, der er gode at have med ind til eksamensbordet.

Vær opmærksom på at holde den ude af direkte sollys, da den ved lang tids påvirkning vil miste sin glød og farve.

Sådan renses citrin

Denne krystal er faktisk selvrensende og optager ikke negativ energi. Den kan sågar også bruges til at rense andre krystaller ligesom selenit. Men en nem måde at rense en citrin på, er ved at skylle den under rindende vand eller i havvand. Kom gerne lidt salt i vandet, men brug salt af god kvalitet og uden jod, fx havsalt eller Himalayasalt.