Brug rabatkoden GAVE og få en gratis Titanium Aura Kvarts spids til 50 kr.-!
Brug rabatkoden GAVE og få en gratis Titanium Aura Kvarts spids til 50 kr.-!
Køb for 499 DKK mere
og få fri fragt

Hæmatit

Farve: Rød, sølvfarvet

Udseende: Hjertefarvet rød, når den er poleret. I rå form er den mere grå/sølvfarvet. Fås i alle størrelser og former.

Sjældenhed: Almindelig

Oprindelse: Storbritanien, Brasilien, Canada, Italien, Sverige og USA

Hårdhed: 6,0 på Mohs skalaen

Stjernetegn: Fisk og Vandmand

Egenskaber: Styrke, handlekraft, stoppe blødninger, sovesten - hjælpe mod søvnbesvær

2
35,00 DKK
Hæmatit
Dag-til-dag
4.6
Sortering & filtrering
Sorter efter
Vælg sortering
Højeste pris
Valgt pris:
DKK
DKK DKK
På lager
På tilbud
Brand/Mærke
Vælg mærker
Kategori
Vælg kategorier
2 produkter
Nulstil filter

Værd at vide om hæmatit krystallen

Hæmatit er en fascinerende krystal, der, når den poleres, får en smuk rød farve, der minder om blod. Stenen kaldes ligefrem også blodsten, da den historisk set har været brugt som gammelt huskeråd ved blødninger. Det menes, at stenens høje indhold af jern er medvirkende til at blodet koagulerer hurtigere.

Hæmatit har i rå form en mørkegrå, metallisk overflade. Den er overraskende tung for sin størrelse, og det skyldes et stort indhold af jern. Stenen findes mange steder i verden fx i Sverige, Storbritanien, Brasilien, USA og Grønland.

Hvad er en hæmatit?

Hæmatit er et mineral med et sort eller mørk rødbrun farve, der tydeligst træder frem, når stenen poleres. Stenen vejer en del mere end man lige skulle tro ved første øjekast, og det skyldes den store mængde jernpartikler, som stenen består af. 

Et fascinerende træk ved hæmatit krystallen er, at den ikke er magnetisk i kulde, men det bliver den, hvis du varmer den op. De største forekomster af hæmatit finder du i USA ved Lake Superior samt ved Issua-minen i Vestgrønland.

Er hæmatit og blodsten det samme?

Det korte svar er ja og nej. Hæmatit kaldes også for blodsten, men kigger vi på det geologisk, så findes der en anden krystal, der går under navnet blodsten, og den er slet ikke i famalie med hæmatitten. Den geologiske blodsten er helt mørkegrøn, hvor hæmatit er rød.

Knust hæmatit afgiver rødt pulver, der ligner størknet blod, og det er derfor forvirringen er opstået. Det er kun blandt geologer, at blodsten er noget andet end hæmatit. 

Hvilke farver har en hæmatit?

Farven på hæmatitten er rød, kun efter behandling. Samler du et stykke rå hæmatit op af jorden, da vil stenen snarere være grå eller sølvfarvet. Knuses hæmatit kommer et fint rødt pulver, der, i tidligere tider, har været et yndet farvestof til ansigtsmaling og andet.

Historien om hæmatit

For mange århundrede år siden opdagede mennesker, at hæmatit-stenen havde en særlig forbindelse til blod. Krystallen har således været et gammelkendt huskeråd mod blødninger, da man mente, at stenen kunne få blodet til at størkne hurtigere. Det er stenens indhold af jern, der hjælper blodet med at koagulere, og det er samtidigt årsagen til, at hæmatiten tit omtales som blodstenen.

De gamle romere var også glade for hæmatit. De så stenen som en kraftfuld amulet og mente, at krystallen var en gave fra krigsguden Mars, der gav krigerne ekstra styrke og mod til at vinde på slagmarken. Historisk set har man ligeledes troet på, at hæmatit både renser og styrker blodet - ligesom det er velkendt, at stenen kan hjælpe blod med at størkne hurtigere, hvilket er en fordel ved blødersygdomme eller situationer med stort blodtab.

Hæmatit og dens egenskaber

Krystallen siges at være virksom ved blødninger, hvad enten det er sår, rifter eller menstruationsblødninger. Hæmatit er dog en meget maskulin sten, der giver styrke, udholdenhed og mod. Stenen skulle eftersigende også hjælpe bæreren til at fokusere og bedre løse udfordringer og problemer.

Hæmatit menes ligeledes at være en rigtig god sovesten, da den tilsyneladende har en god effekt mod tankemylder og søvnbesvær.

Sådan anvendes hæmatit

Mange vælger at kører en hæmatit-sten henover et lille sår og drigennem potentielt stoppe blødningen. Men stenen er meget mere end en blodsten. Læg stenen under hovedpuden, hvis du døjer med søvnbesvær eller tag den i lommen, hvis du har en svær opgave foran dig.

Sådan renses hæmatit

En nem måde at rense din hæmatit krystal på, er ved at skylle den under rindende vand eller i havvand. Kom gerne lidt salt i vandet, men brug salt af god kvalitet og uden jod, fx havsalt eller Himalayasalt.