Farve: Orange, rød
Udseende: Gennemskinnelig krystal med forskellige nuancer af orange og rød
Sjældenhed: Almindelig
Oprindelse: Brasilien, Madagascar, Indien, Tjekkiet, Storbritanien, Island og Peru
Hårdhed: 7,0 på Mohs skalaen
Stjernetegn: Skorpion
Egenskaber: Held, succes, smertestillende, styrker sexlivet, fysisk energi, spontanitet
5 | |
40,00 DKK | |
Karneol | |
Dag-til-dag | |
4.6 |
Der er usikkerhed om, hvordan karneol krystallen har fået sit navn. De fleste mener, at navnet kommer fra det latisnske ord for kød - carne - men andre mener, at det er krystallens lighed med kornelkirsebæret, der har givet den sit navn. Karneol staves undertiden også carneol.
Karneol er en kvarts, og den er derfor i familie med rosakvarts, ametyst, citrin og andre varianter af kvarts. Krystallen har en rødlig farve, der spænder fra spektret orange til rød. Krystallens rødlige farver skyldes jernindholdet og kan derfor variere fra orange til mørk rød alt efter, hvor jern carneolen har optaget.
Carneol er en mikrokrystallinsk variant af kvarts, der også går under navnet chalcedon. Stenen dannes som drypsten eller skabes i hulrum inde i klippeformationer. De skabes over tid - tusindvis af år - ved at en gennemstrømning af af varmt vand med en høj opløsning af kisel. Stenen bruges som hovedsagligt som smykkesten, og den har faktisk været populær i næsten 5.000 år og i flere forskellige civilisationer.
Farven på en carneol beinder sig i spektret orange-rød. Krystallen er en kvarts, der takket være dens indhold af jernpartikler kan variere i farven fra dyb rød til lys orange. Stenen vil ofte have bånd, så der er et flot farvespil i krystallen.
Karneol har været brugt som smykke i mindst 5.000 år. De tidligste fund kender vi fra det gamle Mesopotamien, men også vores egne vikinger kastede deres kærlighed på denne smukke krystal. Man ved, at vikingerne var glade for at komme ud i verden, og de hentede - eller plyndrede - krystaller fra Rusland og herunder ikke mindst karneol, som de sleb og omdannede til smykker og prydsgenstande hjemme i langhuset.
I den muslimske tro har karneol også spillet en fremtrædende rolle, og den har således fået kælenavnet Mekka stenen, da stenen blev betragtet som en ønskesten, der kunne opfylde alle dine ønsker. I Persien, det nuværende Iran, begravede man sine døde med karneol for at sikre, at den døde kom sikkert til dødsriget. Men det er ikke kun i døden, at karneol kan hjælpe. Krystallen har været brugt som amulet, når folk skulle ud på længere og farefulde rejser.
Kaneol er den ultimative energisten, men det er også en ønskesten, der gennem historien har været brugt som lykkeamulet. Stenen er således held og motivere til succes både på job og i livet generelt.
Karneol er knyttet til kroppen, og mange mener, at krystallen styrker hormonbalancen og fremmer seksualdriften. Den virker smertelindrende og øger fysisk energi. Et gammelt huskeråd siger, at karneol kan afdæmpe menstruationssmerter.
Stenen stimulerer også din kreativitet og seksualitet, så du kan med fordel placere den ved dit skrivebord eller i soveværelset.
Fra gammel tid har man brugt Karneol til at mindske blødninger fx i forbindelse med menstruation. Af samme grund bruger mange kvinder i dag karneol til at bekæmpe menstruationssmerter.
Brug krystallen som hængesmykke eller placér den direkte på huden. Karneol er en ønskesten, så prøv at læg den tæt på din hoveddør, da det siges, at krystallen både yder beskyttelse og kan invitere velstand ind i dit hjem.
Denne krystal er faktisk selvrensende, og den kan sågar også bruges til at rense andre krystaller ligesom selenit. Men en nem måde at rense en karneol på, er ved at skylle den under rindende vand eller i havvand. Kom gerne lidt salt i vandet, men brug salt af god kvalitet og uden jod, fx havsalt eller Himalayasalt.